JB6A6486

Ontdek de kracht van Power BI voor mkb

Als ondernemer of controller heb je vast al eens van Power BI gehoord. Deze tool heeft een groeiende reputatie voor het transformeren van bedrijfsdata in strategische inzichten. Maar wat is Power BI nu precies en hoe werkt het? Hieronder leggen we uit hoe deze krachtige tool jouw besluitvorming kan versnellen en verbeteren.

Wat is Power BI?

Power BI is een vooraanstaande tool van Microsoft voor business intelligence en datavisualisatie, ontworpen om bedrijven te helpen om data uit diverse bronnen te integreren en te visualiseren in interactieve dashboards. Deze dashboards bieden inzicht in alles van websitebezoeken en social media statistieken tot interne data zoals verkoop-, financiële en operationele processen.

Stap-voor-stap: Hoe Power BI werkt

Ontdek de stappen die Power BI gebruikt om data om te zetten in inzichten.

1. Gegevens inlezen

Power BI biedt uitgebreide connectiviteit met een scala aan databronnen, zoals SQL databases, webpagina’s, Google Analytics, en zelfs Excel- of CSV-bestanden. Intigo gebruikt speciale connectoren om naadloos data te integreren van softwarepakketten zoals Exact Online en Twinfield.

2. Gegevens transformeren

Met Power Query, het gegevenstransformatietool van Power BI, kun je data 'schoonmaken' en voorbereiden. Dit omvat het verwijderen van onnodige kolommen, wijzigen van kolomnamen en dataformaten, essentieel voor de betrouwbaarheid van je data.

3. Relatiemodel maken

In Power BI creëer je een relatiemodel om data uit verschillende bronnen te verbinden en te structureren. In dit model maak je onderscheid tussen feitentabellen, die transactionele data zoals verkoopfacturen bevatten, en dimensietabellen, die contextuele informatie zoals klantgegevens bevatten. Dit helpt bij het logisch organiseren van je data, wat essentieel is voor nauwkeurige en efficiënte rapportages.

4. Metingen maken

Metingen, gecreëerd met DAX (Data Analysis Expressions), zijn complexe formules die helpen bij diepgaande data-analyses. Deze formules in Power BI zijn vergelijkbaar met Excel-formules, maar in plaats van te verwijzen naar individuele cellen, werk je met hele rijen en kolommen van data. Dit maakt het mogelijk om krachtige berekeningen en analyses uit te voeren over grote datasets.

5. Visualisaties maken

Nu komt het mooiste gedeelte: het creëren van visuele weergaven van je data. Power BI biedt een breed scala aan visualisatiemogelijkheden, van tabellen en staafdiagrammen tot complexe lijngrafieken.

Bij Intigo hebben we standaard dashboards ontwikkeld die niet alleen de data visualiseren, maar ook de context benadrukken die essentieel is voor het begrijpen en toepassen van de inzichten. Deze dashboards zijn ontworpen om meteen inzichtelijk en gebruiksvriendelijk te zijn, zodat je snel de informatie kunt vinden en gebruiken die het belangrijkst is voor jouw besluitvorming.

"Hou vooral in gedachten wat de eindgebruiker precies wilt weten. En welke visualisatie en filters hierbij helpen." ​

6. Dashboard publiceren

Na het ontwikkelen van je dashboards in Power BI Desktop, de ontwikkelomgeving, kun je deze publiceren naar Power BI Web.

Hier biedt Power BI de mogelijkheid om dashboards veilig te delen, niet alleen binnen je organisatie maar ook met externe partijen. Je kunt specifieke toegangsrechten instellen, zodat alleen geautoriseerde gebruikers de gegevens kunnen zien die voor hen relevant zijn.

Dit maakt het gemakkelijk om belangrijke inzichten te delen met stakeholders zoals adviseurs, investeerders, of partners, terwijl de integriteit en de veiligheid van je data gewaarborgd blijven.

Is Power BI eenvoudig te leren?

Als je goed thuis bent in Excel en de structuur van databases begrijpt, zul je je weg wel vinden in Power BI. Maar hoe gebruiksvriendelijk Power BI ook is, er liggen veel beren op de weg en je kunt soms veel tijd verspelen aan kleine issues.
Power BI is minder vergevingsgezind dan Excel. Zeker bij het inlezen van data kan de kleinste oneffenheid al leiden tot errors. En DAX is een taal die je zult moeten leren en doorgronden.

Hoe kan ik een vliegende start maken met Power BI?

Ontdek de kracht van Power BI en zie hoe het jouw besluitvormingsprocessen kan versnellen. Intigo biedt verschillende opties om snel aan de slag te gaan:

  • Boek een demo: Ervaar zelf de mogelijkheden van Power BI door een demo te boeken om inzicht te krijgen in onze Power BI templates. Bekijk bijvoorbeeld ons 'Sales & Marge' template of 'Financieel' template, dat je direct kunt koppelen aan jouw boekhoudsoftware.
  • Workshop Datagedreven Ondernemen: Organiseer een op maat gemaakte workshop bij jou op locatie, speciaal ontwikkeld voor jouw bedrijf, om de principes van datagedreven ondernemen te leren en hoe Power BI daar een essentiële rol in kan spelen.
  • Volg een Power BI Training: Vergroot je kennis en vaardigheden met een training specifiek gericht op Power BI, waardoor je zelf de volledige potentie van deze tool kunt benutten.

Ben je klaar om de data van jouw bedrijf om te zetten in actiegerichte inzichten? Neem vandaag nog contact met ons op en start jouw reis naar geavanceerde datavisualisatie en intelligente besluitvorming.

Wij koppelen met alle systemen

Menu