Financiële analyse Power BI

Financiële analyse in 5 minuten: hoe beoordeel je de gezondheid van je bedrijf?

Voor MKB-ondernemers en financiële managers is het essentieel om snel een helder beeld te krijgen van de financiële gezondheid van het bedrijf. Power BI kan hierbij een krachtige tool zijn. Deze blogpost loopt door enkele kernindicatoren die je in slechts enkele minuten een goed overzicht kunnen geven.

Omzetgroei: waarom het belangrijk is

Omzetgroei is de drijvende kracht achter de uitbreiding van elk bedrijf en een belangrijke indicator van je concurrentiepositie en marktgezondheid. Een stabiele of toenemende omzetgroei suggereert dat je bedrijf gezond is en goed presteert ten opzichte van de concurrentie. Als je omzetgroei stagneert of afneemt, is het tijd om je strategieën te herzien en te zoeken naar nieuwe groeimogelijkheden. Het vergelijken van deze groei met die van je concurrenten en de markt helpt je om de prestaties van je bedrijf in perspectief te plaatsen.

Brutowinstpercentage: de efficiëntie van je core business

Het brutowinstpercentage is een directe indicator van de operationele efficiëntie van je bedrijf. Het vertelt je hoe goed je bedrijf is in het omzetten van omzet in brutowinst, wat essentieel is voor het behoud van de gezondheid van je bedrijf op de lange termijn. Een hoog of verbeterend brutowinstpercentage suggereert dat je bedrijf kosten effectief beheert en waarde toevoegt aan de geleverde producten of diensten. Power BI kan helpen deze percentages in real-time te monitoren en te vergelijken met industriestandaarden.

Enkele cruciale indicatoren bieden al snel helderheid over de financiële gezondheid van je bedrijf.​

Winstpercentage: wat echt telt

Het netto winstpercentage is wat uiteindelijk overblijft na alle uitgaven, en is een cruciale maatstaf voor de uiteindelijke efficiëntie van je bedrijf. Dit getal geeft aan hoeveel van elke euro aan inkomsten als winst wordt behouden. Het helpt je om de algehele financiële gezondheid en de duurzaamheid van je bedrijf te beoordelen. Dit is vooral belangrijk voor investeerders en kredietverleners die willen zien dat je bedrijf winstgevend is na alle kosten.

Cashflow: de zuurstof van je bedrijf

Cashflow is van vitaal belang voor de dagelijkse operaties en de langetermijnplanning van je bedrijf. Een positieve cashflow betekent dat je bedrijf voldoende liquide middelen heeft om rekeningen te betalen, te investeren en te groeien. Negatieve cashflow kan wijzen op problemen in de bedrijfsvoering die moeten worden aangepakt. Met Power BI kun je je cashflows overzichtelijk monitoren, wat cruciaal is voor het maken van tijdige en effectieve beslissingen.

Cashflow is de levensader van je bedrijf; zonder cash, geen groei.​

Schulden en rendement op investeringen: de balans vinden

Het beheren van schulden en het meten van het rendement op investeringen zijn essentieel voor financiële stabiliteit en groei. Een gezonde schuldratio helpt bij het behouden van de financiële flexibiliteit, terwijl een sterk rendement op investeringen aantoont dat het bedrijf efficiënt kapitaal inzet om waarde te genereren. Power BI kan helpen deze factoren in kaart te brengen en biedt inzichten die nodig zijn om financiële strategieën te optimaliseren.

Neem de controle over je financiën met Power BI

Ben je klaar om een dieper inzicht te krijgen in de financiële gezondheid van je bedrijf? Ontdek hoe Power BI je kan helpen met dynamische, datagestuurde analyses. Boek een demo bij Intigo om de mogelijkheden van Power BI te verkennen en hoe het je kan helpen bij het sturen op kern financiële indicatoren.

Menu