Maak je Power BI dashboards kraakhelder met datavisualisaties vanuit IBCS

Datavisualisaties in Power BI dashboards zijn belangrijk om snel te komen tot inzichten en datagedreven beslissingen. Ieder bedrijf en zelfs afdeling gebruikt echter verschillende datavisualisaties.

Er kunnen veel misverstanden en zelfs verkeerde besluiten ontstaan door misinterpretatie van grafieken en tabellen.

Lees 5 tips over effectieve datavisualisaties voor je Power BI-dashboards en management-rapportages gebaseerd op de internationale standaard IBCS.

Datavisualisaties in het verkeer en muziek​

Stel je voor dat je op vakantie gaat in het buitenland en de verkeersborden hebben andere iconen en kleuren. Onvoorstelbaar toch? Of je gaat een muziekstuk lezen en iedere noot heeft een andere vorm. Gelukkig worden er voor verkeersborden en muzieknoten standaarden gebruikt.

Het belang van goede datavisualisatie is dus cruciaal voor bedrijven die datagedreven willen werken. En het liefst wil je dat op een gestructureerde wijze aanpakken.

Dat kan met de International Business Communication Standards (IBCS). In de IBCS is een uitgebreide set van standaarden bepaald over hoe data gevisualiseerd moet worden. Deze standaarden hebben als doel om consistentie en eenduidigheid door te voeren in de dashboards binnen een organisatie.

1. Duidelijke titels voor de pagina's en datavisualisaties

Zorg ervoor dat je in één oogopslag ziet waar de pagina over gaat.

  • ​Welk bedrijf betreft het?
  • Welke afdeling?
  • Wat is het onderwerp?
  • Wat zijn de meeteenheden?
  • Welke periode betreft het?

Bijvoorbeeld: Resultatenrekening Bedrijf X, afdeling Y over het jaar 2021 in duizenden euro’s.

Iedere grafiek en tabel heeft op een vergelijkbare manier een duidelijke kop. De legenda en assen worden toegelicht. Een duidelijke titel zet de gebruiker van het dashboard meteen op het juiste spoor.

2. Tijd en structuur

Er zijn twee soorten series: Tijd en structuur. Zet de tijdreeks op de horizontale as. Zet structurele vergelijkingen, zoals productgroepen, landen of soorten inkomsten op de verticale as. Plaats tijd op de horizontale as. Plaats structurele vergelijkingen op de verticale as.

3. Vergelijk met streefwaarden

Als verantwoordelijke persoon wil je weten of het goed gaat of dat de resultaten achter blijven. De streefwaarde komt voort uit de strategische doelstellingen en bedrijfsplan en is vastgelegd in de begroting. Als je geen (gedetailleerde) begroting hebt is een vergelijking met vorig jaar een alternatief. Het voordeel is dat deze cijfers altijd beschikbaar zijn en eenvoudig toegevoegd kunnen worden in de datavisualisatie.

4. Markeer afwijkingen met groen en rood

In het algemeen is de richtlijn van het IBCS om het aantal kleuren te beperken. In alle voorbeelden zie je zwart, grijs, rood en groen. Het is zo duidelijk als een stoplichtsysteem: Groen is beter dan de streefwaarde. Rood is slechter dan de streefwaarde.

5. Vormgeving van scenario's

Een getal alleen zegt niets. Je wilt het vergelijken met vorige periodes of een begroting. Zorg ervoor dat de actuele cijfers en begroting altijd op dezelfde manier worden getoond.

  • ​Actual (AC)
  • Previous Year (PY)
  • Plan (PL)
  • Forecast (FC)

In onze Intigo-dashboards gebruik we conform de normen van het IBCS, zwart voor Actual, grijs voor Previous year, wit voor Plan en gestreept voor de Forecast.

Menu