JB6A6772

Herken de eerste signalen van de financiële gezondheid van je bedrijf

In onze persoonlijke gezondheid zijn er duidelijke symptomen die waarschuwen wanneer iets niet goed gaat. Vermoeidheid, hoofdpijn, en irritatie zijn allemaal tekenen dat we mogelijk uit balans zijn. Voor je bedrijf zijn er vergelijkbare financiële signalen die aangeven wanneer de gezondheid van je onderneming in gevaar is. Echter, in plaats van naar een huisarts te gaan, vinden we deze signalen in de boekhouding.

Drie signalen van financiële onbalans

 1. Constant rode cijfers: Net zoals constante vermoeidheid ongeacht de hoeveelheid rust, wijst een bankrekening die continu in het rood staat, op diepgaande cashflowproblemen. Dit is een duidelijk signaal dat ondanks een goede omzet, de uitgaven of de timing van inkomsten en uitgaven niet optimaal is.
 2. Hoge schuldenlast: Vergelijkbaar met het dragen van een zware rugzak op een lange wandeling, kan een te hoge schuldenlast je bedrijf naar beneden trekken. Als het managen van schulden meer tijd in beslag neemt dan het groeien van je bedrijf, dan is het tijd om actie te ondernemen.
 3. Dalende of stagnerende omzet: Een afnemende omzet kan worden vergeleken met een verlies aan eetlust. Het is een duidelijk signaal dat er operationele of marktgerelateerde uitdagingen zijn die aangepakt moeten worden.

​Financieel inzicht is niet alleen het kijken naar getallen, het is het zien van mogelijkheden.

Drie stappen om je financiële gezondheid te herstellen

1. Verbeter je cashflowmanagement

 • Zorg voor een duidelijk inzicht in je geldstromen.
 • Stel een buffer vast voor onverwachte uitgaven.
 • Wees proactief in het innen van uitstaande facturen – laat klanten weten dat laat betalen geen optie is.
 • Maak een gedetailleerde cashflowplanning om te anticiperen op grote uitgaven of investeringen.

2. Herstructureer je schulden

 • Overweeg de mogelijkheid om schulden te consolideren bij één kredietverstrekker voor meer overzicht en mogelijk betere voorwaarden.
 • Communiceer open en eerlijk met schuldeisers over je financiële situatie en strategie.

3. Analyseer je omzet en marge

 • Duik diep in je data om de oorzaken van stagnerende of dalende omzet te identificeren.
 • Evalueer welke klanten of producten minder presteren.
 • Controleer of je kortingsbeleid je marges niet te veel onder druk zet.
 • Sta stil bij je huidige strategieën en stel bij waar nodig om je focus te versterken.

Zoals je stappen neemt om je persoonlijke gezondheid te verbeteren, zo kun je ook actie ondernemen om de financiële gezondheid van je onderneming te herstellen.

De eerste stap naar financieel gezond begint met inzicht

Inzicht is de sleutel tot effectief financieel beheer. Zonder duidelijk zicht op je cashflow, schuldenlast en omzet, blijf je blind voor de kansen en risico's die jouw bedrijf beïnvloeden. Intigo biedt krachtige dashboardoplossingen die niet alleen je financiële gegevens visualiseren maar ook actionable insights bieden om je bedrijf vooruit te helpen.

Ben je klaar om de financiële gezondheid van je bedrijf naar een hoger niveau te tillen? Plan vandaag nog een demo van een van onze Intigo-dashboards, zoals het financieel of werkkapitaal dashboard, en ontdek hoe we samen jouw financiën kunnen optimaliseren voor duurzame groei.

Menu